Jačanje bosanskog identiteta: Najmlađa dijaspora se druži sa vršnjacima u domovini

BHeart, neprofitna ženska organizacija dijaspore iz Washingtona, u okviru koje djeluje i virtualna škola našeg jezika i kulturnog nasljeđa za bh. dijasporu svih uzrasta, svojim najmlađim polaznicima obezbjeđuje specijalan bonus prilikom njihove posjete BiH.

Kako je saopćeno iz ove organizacije, kada stignu u BiH oni imaju priliku da uživo upoznaju svoju učiteljicu i da, kroz druženje, uspostave veze sa njihovim bosansko-hercegovačkim vršnjacima u prostoru Creativusa, sarajevske obrazovne institucije sa kojom organizacija BHeart sarađuje već tri godine.

Creativus su ovog ljeta posjetili: Natalija (12), Doris (9), Dylan (10), Kenan (10), Danis (8) i Alma (6), svi iz Sjedinjenih Američkih Država. Roditelji ovih mališana su bili oduševljeni činjenicom da njihova djeca imaju priliku da se sprijatelje sa svojim bh. vršnjacima.

Tako Dragan Vasić, porijeklom iz Banje Luke, otac djevojčica koje žive u Washingtonu, nije štedio riječi hvala učiteljicu Lejlu Kasumagić-Islambegović koja je angažirana na ovom projektu.

“Učenje kroz igru, sport i muziku je upravo ono što odgovara našoj djeci, a sve to prati smijeh i druženje.  Lejla zna kako da najviše izvuče iz djeteta, jer je ona ta koja se prilagođava i povezuje sa djecom. Moja djeca ne prestaju da pričaju o druženju sa djecom u Creativusu i prelijepom iskustvu…”, kazao je Vasić.

Renata Memić, porijeklom iz Prijedora, je ovog ljeta prvi put dovela u BiH svog desetogodišnjeg sina Dylana. Ona kaže da je poznavanje bosanskog, kojeg već nekoliko godina uči u BHeartovoj školi, omogućilo Dylanu da se jače poveže sa porodicom i prijateljima, i osnažilo njegov bosanski identitet.

Dylan je završio peti stepen BHeartove online škole i uživa učiti bosanski sa svojom bosanskom učiteljicom.

“Moj sin je bio oduševljen ljetnim kampom u Creativusu i ljepotama Baščaršije.  Imao je mnogo priča o tome i veliki osmijeh na licu! Radujemo se ponovnom susretu u Sarajevu!”, kazala je Renata.

BHeartova škola jezika i bh kulturnog nasljeđa za djecu i odrasle iz Amerike i drugih dijelova svijeta postoji već sedam godina, ali je online program za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta, koji se odvija od 2020 godine, trenutno najpopularniji, upravo zbog entuzijazma i zalaganja učiteljice Lejle.

“Posjete naše djece iz inostranstva predstavljaju mi posebnu radost i to doživljavam kao priznanje za sav uloženi trud u radu sa djecom. Biti učitelj zahtijeva jako puno posvećenosti gdje konstantno trebate osluškivati potrebe i interesovanja svojih učenika. Online nastava ima dodatne izazove, ali uz puno truda i istraživanja predstavlja odličan prostor za učenje bez obzira što su učenici i učitelji na različitim kontinentima”, kaže Lejla Kasumagić-Islambegović.

BHeart škola osim učenja bosanskog za sve uzraste, nudi i grupne časove bh. historije i umjetnosti, a bosanske učiteljice koje su dio BHeart-ove mreže se mogu angažovati i kao tutori matematike, francuskog ili sa njima možete imati privatne časove pilatesa i yoge.

Svi koji su zainteresirani za BHeart-ove časove mogu se javiti na email: bheartdc@gmail.com.

Share:

Recent News

Follow us

You can make a difference!

Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Located in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, Colibri provides free education, therapeutic services, and support to autistic children and their families….

On November 16, 2023, the Governor of the U.S. State of Maryland, Mr. Wes Moore, hosted a ceremonial reception at…

On Friday, October 20th, the Institute for Development Impact (I4DI) had the pleasure of hosting a welcome reception in honor…

Join our mail list

Join our community!
Subscribe for news, events, and impactful stories.