Ministar odbrane BiH Zukan Helez u posjeti SAD-u

Prvog dana boravka, ministar Helez se sastao s direktorom Kancelarije za južne i centralno-evropske poslove u State Departmentu Martinom McDowellom

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez od ponedjeljka, 11. aprila, nalazi se u višednevnoj službenoj posjeti Washingtonu gdje ima brojne službene susrete, javlja Anadolija.

Prvog dana boravka, ministar Helez se sastao s direktorom Kancelarije za južne i centralno-evropske poslove u State Departmentu Martinom McDowellom. Razgovorali su o sigurnosnoj i politička situacija u BiH i regiji, kao i proces konstituisanja vlasti u BiH.

Ministar Helez ukazao je na značaj nastavka procesa integracija BiH u euroatlantske strukture, kao strateškog cilja, gdje bi u konačnici svi građani BiH imali jednake šanse za prosperitetniji život i sigurnije okruženje.

“Za sve dobronamjerne ljude, Sjedinjene Američke Države su strateški partner u daljnjoj izgradnji BiH i ostvarenju glavnih ciljeva, na čemu sam jako zahvalan“, naglasio je Helez.

Direktor McDowell je pohvalio angažman Ministarstva odbrane BiH na čelu s ministrom Helezom u realizaciji prioritetnih aktivnosti koje se odnose prije svega na rješavanje viškova naoružanja, procesa deminiranja, provođenje procesa predlaganja i imenovanja novog generalskog kora u Oružanim snagama BiH. Pohvalio je i činjenicu da je formirano Vijeće ministara BiH i usvojen budžet u zakonski predviđenom roku, kao znak opredjeljenja nove vlasti za bolje sutra.

“SAD će zadržati BiH u fokusu svog interesovanja, a tražiti ćemo od evropskih partnera da pojačaju napore u pomoći na putu kao euroatlantskim integracijama. Ukoliko se visoki predstavnik odluči da predloži nove načine deblokade u formiranju Vlade Federacije BiH, SAD će ga u tome podržati“, zaključio je McDowell.

Istoga dana, ministar Helez se susreo s direktoricom razvojnih programa Instituta Marshall Legacy (MLI) Indreom Sabaliunaite, koja ga je upoznala sa uspješnom realizacijom projekta “Sarajevo bez mina”, kojeg je od 2019. do 2021. godine finansirala Vlade SAD-a. Ona je iskazala interes da se, u suradnji s Centrom za obuku pasa za otkrivanje mina u BiH (MDDC) i Međunarodnim trust fondom (ITF), u 2023. godini provede projekat “Mostar bez mina”, čija je realizacija započela krajem 2021. godine. Zamolila je ministra Heleza da MLI-ju pomogne u ovom projektu, zajedno s državnim institucijama poput BHMAC-a.

Također, Helez je razgovarao i s predstavnicama organizacije “Bheart”, koja okuplja volontere porijeklom iz BiH, koji pomažu projekte važne za bosanskohercegovačku zajednicu. Helez je naglasio važnost ovakvog oblika angažovanja bosanskohercegovačke dijaspore, istaknuvši da takva udruženja promoviraju potencijale BiH, jačanju veze dijaspore s domovinom, kao i bilateralne odnosa na polju obrazovanja, kulture, ekonomije i turizma.

Predstavnice udruženja “BHeart” upoznale su ministra Heleza s radom ove volonterske organizacije te posebno istakle činjenicu da je “BHeart” multietnička i da predstavlja sve narode BiH. Predstavnice BHearta naglasile su da će i u narednom periodu raditi na projektima jačanja veza dijaspore s Bosnom i Hercegovinom, a u cilju očuvanja kulturne baštine i identiteta Bosanaca i Hercegovaca u SAD-u.

Ministar Helez je iskazao punu podršku naporima koje ova organizacija ulaže u promociju istinskih demokratskih vrijednosti, posebno kada je u pitanju BiH.

Helez je posjetio i Ambasadu BiH u Washingtonu, gdje se sastao s diplomatskim i konzularnim osobljem te se upoznao sa izazovima u radu ovog, za Bosnu i Hercegovinu, izuzetno važnog diplomatskog predstavništva.

Uz ministra Heleza, sastancima su prisustvovali i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba, otpravnik poslova u Ambasadi BiH u SAD Emin Čohodarević, vojni ataše BiH u SAD brigadir Mirko Bošnjak, kao i oficir za vezu BiH sa saveznom državom Maryland pukovnik Admir Jusupović, objavio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Share:

Recent News

Follow us

You can make a difference!

Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Located in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, Colibri provides free education, therapeutic services, and support to autistic children and their families….

On November 16, 2023, the Governor of the U.S. State of Maryland, Mr. Wes Moore, hosted a ceremonial reception at…

On Friday, October 20th, the Institute for Development Impact (I4DI) had the pleasure of hosting a welcome reception in honor…

Join our mail list

Join our community!
Subscribe for news, events, and impactful stories.