U Washingtonu obilježena 30. godišnjica nezavisnosti: Snažno uz BiH

U prostoru Muzeja Washington u O ulici, u organizaciji neprofitne, volonterske organizacije BHeart, ovog vikenda održana je proslava 30. godinšnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ovom, izvanredno organizovanom prijemu i promociji bh. kulturnog nasljeđa je prisustvovalo više od 150 zvanica. Među njima su bili predstavnici State Departmenta, Svjetske banke i diplomatskog kora, nekoliko bivših američkih ambasadora u BiH, kao i predstavnici drugih organizacija bosansko hercegovačke dijaspore.

Prijemu se, također, odazvala i Amna Fazlić Handabak, prvi sekretar Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu.

Prisutnim na proslavi su se obratili dugogodišnji prijatelji naše zemlje, Bob Hand, visoki savjetnik američke Komisije za sigurnost i kooperaciju u Evropi, te Kurt Bassuener, su-osnivač Vijeća za politiku demokratizacije sa sjedištem u Berlinu.

Oba govornika su istakla da je “bosansko pitanje”, pitanje sa kojim se mogu identificirati svi Amerikanci, te naglasili da ono objašnjava i njihovu ličnu posvećenost BiH. Dodali s kako to i opravdava i iziskuje snažnu američku prisutnost u BiH i šire u regionu. Također, u sklopu programa je pročitano i „Pismo iz Sarajeva“ poznate sarajevske novinarke Aide Čerkez kojim je data podrška ukrajinskom narodu.

U prostoru Muzeja, gdje je održan prijem, nalazi se stalna postavka dijela proslavljenog bh. slikara Mersada Berbera. kao i nakit sarajevskog zlatara Seada Sofića. Bh umjetničko i kulturno nasljeđe je na skupu promovisano i raznovrsnim muzičkim programom u okviru kojeg su nastupili dr. Asim Haračić i Amir Čizmić, koji su svojom izvanrednom izvedbom tradicionalnih I pop pjesama sa naših prostora oraspoložili sve goste.

BHeart je organizacija dijaspore koja se bavi promocijom bh. umjetnosti i kulture, kao i edukativnim projektima u svrhu pomoći bosansko-hercegovačkim ženama I djeci.

Organizaciju čine Bosanke i Hercegovke, ponosne na svoju bosansko-hercegovačku etničku, religijsku i kulturnu raznolikost, koje dijele viziju za građansku i progresivnu BiH.

Share:

Recent News

Follow us

You can make a difference!

Related News

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Located in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, Colibri provides free education, therapeutic services, and support to autistic children and their families….

On November 16, 2023, the Governor of the U.S. State of Maryland, Mr. Wes Moore, hosted a ceremonial reception at…

On Friday, October 20th, the Institute for Development Impact (I4DI) had the pleasure of hosting a welcome reception in honor…

Join our mail list

Join our community!
Subscribe for news, events, and impactful stories.